Samsun’da Yapılan Kazılarda Önemli Demir Çağı Bulguları Ortaya Çıktı

Son Dakika Haber
Yazar -
0

Samsun’da Yapılan Kazılarda Önemli Demir Çağı Bulguları Ortaya Çıktı !!

Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, bu yıl Samsun'da yürütülen kazı çalışmalarında höyüğün kuzeybatısında yer alan geniş düzlükte önemli bulgulara ulaştıklarını belirtti. Yılmaz, özellikle Demir Çağı’na ait mimari yapılarla karşılaştıklarını ve bölgede çantı tekniğiyle (ağaç gövdelerinin üst üste yığılarak inşa edilen yapılar) yapılan evlerin bulunduğunu açıkladı.


Bu yılki kazılarda Nerik savını destekleyen birçok buluntuya ulaştıklarını ifade eden Yılmaz, çivi yazılı belgelerin de önemli bulgular arasında yer aldığını belirtti. "Bu yıl da çivi yazılı tabletlerle ilgili önemli keşifler yaptık ve bunları detaylı bir şekilde yayına hazırlayacağız," diyen Yılmaz, Demir Çağı'nın daha önce bilinmeyen dönemlerine ait bulguların ortaya çıkarıldığını söyledi.

Yılmaz, şu ana kadar kazılarda 27 adet çivi yazılı tablet bulduklarını belirterek, bu tabletlerde Nerik ve Dahanga isimlerinin geçtiğini, bu verilerin bölgenin tarihine ışık tuttuğunu söyledi. "Nerik’in özelliklerini tanımlayan birçok unsuru ve hava tanrısına adanmış Dahanga tapınağının izlerini tabletlerde okuyabiliyoruz," diyen Yılmaz, bu yıl bulunan tabletlerde de Dahanga isminin geçtiğini belirtti.

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ise kazı çalışmalarının başarılı bir şekilde sürdüğünü ifade etti. Almaz, "Buranın her bir santimetrekaresinde adeta bir medeniyet bulgusu var. Binlerce yılı bir anda birbirine bağlıyor ve Anadolu tarihi adına çok özel bilgiler sunuyor," dedi.

Etiketler:
#SamsunKazıları #DemirÇağı #Nerik #Arkeoloji #ÇiviYazılıTabletler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)