39,3022$% 0.32
44,9570€% 0.28
52,9693£% -0.2
4.147,84%-0,55
3.288,72%-0,86
9.019,57%-1,65
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen kapsamlı bir soruşturma kapsamında, Borsa İstanbul’da işlem gören bazı hisse senetlerinde olağan dışı fiyat ve hacim oynaklıkları tespit edildi. Yapay olarak oluşturulan bu dalgalanmaların, sosyal medya platformları üzerinden organize edildiği ve özellikle küçük yatırımcılara zarar verdiği belirlendi.
Gözaltına Alınanlardan 12’si Cezaevine Gönderildi
Soruşturmada gözaltına alınan 15 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sağlık kontrollerinden geçirilerek İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi. Savcılığın tutuklama talebiyle mahkemeye çıkardığı şüphelilerden 12’si tutuklandı. Diğer 3 kişi ise adli kontrol şartlarıyla serbest bırakıldı; bu kişiler hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve düzenli imza verme yükümlülüğü getirildi.
Manipülasyonun Odağında İki Hisse ve Sosyal Medya Hesapları Var
Soruşturmada özellikle Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri AŞ (PRKAB) ile Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama AŞ (DOBUR) hisselerinde yapılan fiyat müdahaleleri öne çıktı. Yapılan incelemelerde, “Hektor”, “Hektor As” ve “Borsa Dostlar Konağı” gibi sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımların, bu manipülatif hareketleri yönlendirdiği tespit edildi.
Başsavcılığın talimatı doğrultusunda, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “piyasa dolandırıcılığı” suçlamalarıyla 17 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul merkezli yürütülen operasyonda Antalya, İzmir, Ankara, Kayseri, Bursa, Samsun, Malatya ve Şanlıurfa gibi birçok ilde eş zamanlı baskınlar düzenlendi. 15 kişi gözaltına alınırken, 2 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Altın Fiyatlarındaki Son Durum ve Gelecek Beklentileri